Türkiye-Kore İş ve Yatırım Toplantısı Online Olarak Düzenlendi
DEİK/Türkiye-Kore İş Konseyi ve Güney Kore Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, T.C. Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan ve Kore Ticaret Sanayi ve Enerji Bakanı Sayın Sung Yunmo'nun katılımlarıyla, 22 Eylül Salı günü 10.00-12.00 saatleri arasında zoom online konferans sistemi aracılığıyla “Türkiye-Kore İş ve Yatırım Toplantısı” düzenlendi.

Toplantının açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan konuşmasında şunları ifade etti : “2019’da Kore ithalatta, Türkiye’nin 9’uncu en büyük ortağıydı. İhracat yaptığımız ülkeler arasında ise 43’üncüydü. Yani STA olmasına rağmen Kore Türkiye’nin toplam dış ticaret açığındaki en büyük paya sahip ülkelerden biri. Bizce bu sürdürülebilir bir durum değil. Ülkeler kendi iç endüstrilerini korumak adına değişik önlemler alıyor. Kore’den ticaret ve yatırım olarak da somut adımlar bekliyoruz. Kore’den yüksek beklentilerimiz vardı ama bunlar henüz karşılanmadı. Kore’den Türkiye’ye toplam yatırım 2012 yılında 437 milyon dolar civarındaydı. Sta’dan sonra 2013-2019 arasında toplam yatırım aynı düzeyde kaldı; 438 milyon dolar. Türkiye olarak ticaret ve yatırım anlaşmamız çerçevesinde ekonomik ilişkilerimizi derinleştirmek istiyoruz. Korkarım Kore ayrıcalıklı statüsünü artık koruyamayacak. Tabii ki bu bizim için istenilen bir durum değil. Onun için ortak sorumluluğumuz bu ticaret yapımızı da nispeten daha dengeli ve sürdürülebilir bir şekle getirmeliyiz. Umarım bugünkü etkinlik bizim çabalarımıza bu yönde katkıda bulunacaktır. Kore ve Türk iş dünyasının rolü ve desteği çok kritik önem taşıyor bu aşamada.”
Güney Kore Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanı Sung Yun-mo, iki ülke arasında iş birliğinin sürdürülebilir kalkınma için yeşil ekonomi alanında genişletilmesi gerektiğini belirterek, "Yeşil hareketlilik bu noktada dikkati çekiyor. Türkiye'de elektrikli taşıt endüstrilerini teşvik etmek gerekiyor. Çünkü Türkiye, elektrikli taşıtları 2023'e kadar toplu imalata sokmak istiyor. Yetkinlik ve teknolojimize dayanarak iş birliğimizle bunu kuvvetlendirebiliriz." ifadelerini kullandı.
DEİK Başkanı Nail Olpak da artık yatırımların çeşitlendirilmesi ve verimli iş birliğinin sağlanması gerektiğini söyledi. Olpak, "İkili ticaret hacmimiz çok daha istenilen seviyeye çıkabilir, çok daha dengeli hale gelebilir. Bizler de farkındayız, bu konu, iş çevrelerinin sorumluluğu ve görevidir. Bu amaç için çalışması gereken de iş çevreleri ve iş dünyasının temsilcileridir. Serbest ticaret anlaşmasından Türkiye'deki iş çevrelerinin daha dengeli ve avantajlı olarak, karşılıklı daha fazla faydalanma isteği olduğunu vurgulamak istiyorum. Umut ederim, bu amacı gerçekleştirebiliriz. Pandemi, yakınlık ya da mesafeden ziyade erişebilirliğin daha önemli olduğunu gösterdi. Hepimiz anladık ki pazarın ve tedarik zincirinin çeşitlendirilmesi büyük önem arz ediyor. Türkiye ve Kore, üretimlerini pandemide sürdürmeyi başarabilmiş iki ülke. Türkiye'deki şirketlerin Kore'deki tedarik zincirine daha fazla katkıda bulunmasını arzu ediyoruz." şeklinde konuştu.
Kore Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (KCCI) Başkanı Park Yongmaan "Devlet başkanlarımız, pandemide anlamlı bir diyalog kurdu, pandemiyle beraber mücadele edip daha ileri iş birliği için bir yol çizmeye karar verdi. İş dünyası temsilcileri olarak pandemi engelini fırsata çevirmeliyiz. İş birliği alanlarımızı çeşitlendirmeliyiz. İş birliğimizi dijital ve sağlık teknolojisine odaklamalıyız." diye konuştu.
DEİK/Türkiye-Kore İş Konseyi Başkanı Ali Kibar da Türk ve Koreli şirketlerin konsorsiyum ile birçok mega projeye imza attığını belirterek, hedeflerinin, 3. ülkeleri kapsayacak şekilde bu konsorsiyumların sayısının artırılması olduğunu söyledi. Pandemi döneminde Türkiye'nin üretimini askıya almamasının önemine değinen Kibar, Türkiye'nin lojistik konumundan dolayı Koreli şirketlere büyük avantaj sağladığını kaydetti.
Toplantıyı izlemek için tıklayın.