top of page

Kore'nin Koronavirüs ile Mücadelesinden Alınacak Dersler


Kore Devlet Başkanı Moon Jae In koronavirüs hakkında bilgi alıyor.
Kore Devlet Başkanı Moon, Jae In

Salgının ilk ortaya çıktığı dönemde Güney Kore, Çin'den sonra en çok vakanın görüldüğü ülkeydi. Aynı dönemde Avrupa'da henüz sadece birkaç vaka tespit edilmişti. Bu yazıyı kaleme aldığımız şu saatlerde Güney Kore'de, hükümetin aldığı önlemler ve halkın duyarlılığı sayesinde koronavirüs salgını büyük oranda kontrol altına alınmış durumda, Avrupa'da ise durum Kore'dekine göre çok daha ciddi bir hal aldı. Sadece İtalya'da virüs kaynaklı bir günde hayatını kaybedenlerin sayısı Kore'de son iki ayda hayatını kaybedenlerin sayısının maalesef birkaç katı.


Güney Kore, koronavirüs salgınının normal hayatı aksatmaması adına da oldukça hassas bir mücadele sergiliyor. Okulların açılması ertelendi, çok sayıda insanın bir araya geldiği etkinliklerin bir kısmı iptal edildi, bir kısmı da ileri bir tarihe ertelendi fakat hiçbir şehir karantinaya alınmadı, yollar kapanmadı, seyahat kısıtlaması getirilmedi. Güney Kore'nin mücadele yöntemi tüm dünyada örnek gösteriliyor. Peki Kore nasıl bir mücadele ile dünyaya örnek oluyor?


1.Hızlı Müdahale

Güney Kore, koronavirüs haberleri ilk duyulduğu andan itibaren önlemleri almaya başladı. Öncelikle virüsün Kore'ye girebileceği yollar kontrol altına alındı. Havalimanlarına termal kameralar kurularak ülkeye girişte yüksek ateş tespit edilenler karantinaya alındı.

Virüsün bulaşma yollarının tespiti ile birlikte televizyon, yerel arama motorları, youtube gibi mecralarda yayınlanan kamu spotları vasıtasıyla halk bilinçlendirildi. Bilgi kirliliğinin önüne geçmek adına da hızlı adımlar atıldı. Halkın en çok bilgi aldığı yerel arama motorları ve Sağlık Bakanlığı işbirliği ile salgın hakkında insanların merak edebileceği her türlü konu güncel bir şekilde halkın hizmetine sunuldu. Yerel hükümetler ve belediyeler kendi sitelerinde sürekli güncel bilgileri paylaşarak insanların bu ihtiyaçlarını yanlış kaynaklardan gidermesinin önüne geçmiş oldu. Daha henüz salgın Kore'de görülmemişken özel ve kamu bütün sağlık kuruluşlarının salgın durumunda değerlendirilebilecek kapasitelerinin tespiti çoktan yapılmıştı. Hastane ve sağlık ocaklarında karantina odaları hazırlandı, eksik olan yerlere koruyucu elbise ve solunum cihazı gibi malzemelerin tedariği sağlandı. Ülkede 24 saat hizmet veren yaklaşık 100 laboratuvar ağı kuruldu. Kore'li uzmanlar tarafından geliştirilen test kitleri sayesinde test sonuçları birkaç saat içinde alınabilecek seviyeye geldi. Bu test kitlerinin üretimi için 4 firmaya lisans verilerek test kiti kıtlığının da önüne geçilmiş olundu. En ufak şüpheli durum bile hassasiyetle değerlendirildi ve günde ortalama 20 bin kişinin testten geçirilebileceği bir sistem kuruldu. Dünyada ilk defa arabanızdan çıkmadan koronavirüsü testi hizmeti yine Kore'de verildi.


2.Şeffaflık

Güney Kore merkezi hükümeti, gelebilecek her türlü eleştiriyi göze alıp halkın sağlığı ve güvenliğini herşeyin üstünde tutarak yaşanan her gelişmeyi halk ile paylaşıyor. Oluşturulan kriz merkezinin kontrolünden geçen bilgiler hızlı bir şekilde Kore halkı ile paylaşılıyor. Toplu mesajlarla hastalık tespit edilenlerin hangi güzergahlardan geçtikleri saati saatine halka bildiriliyor. Bu sayede aynı saatlerde o bölgede bulunmuş olanlar tespit edilip koronavirüs testi yapılmak üzere sağlık kuruluşlarına yönlendirilmesi hedefleniyor. Bunlar yapılırken mahremiyetin ihlal edilmemesine de azami dikkat gösteriliyor.


3. Bilinçli Halk


Kore halkı genel manada kural ve kaideleri uygulama konusunda toplumsal bilinç seviyesi oldukça yüksek bir millet. Bunun bir yansıması olarak, maske takma, dezenfektan kullanımı, toplantı, gösteri ve ibadet gibi çok sayıda insanın bir araya geldiği etkinliklerin ertelenmesi yada iptal edilmesi çağrısına uyma, kişisel hijyene dikkat etme gibi uzman uyarılarını ciddiye alıp hemen uygulama konusunda başarılı bir tablo çizdiler. Bu tabloya uymayan tek grup olan Şinçonci tarikatı mensupları virüsün yayılmasının en büyük sorumlusu olarak görülüyor. Şu ana kadar tespit edilen vakaların yüzde 80'den fazlası Şinçonci tarikatı mensuplarından çıktı.


4. Sağlık Altyapısı


Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerine göre, kişi başına düşen hastane yatağı sayısında zirvede Japonya var. Japonya’nın hemen ardından Güney Kore 2. sırada yer alıyor. Güney Kore'de 100 bin kişiye 1,227 yatak düşüyor. Bunun yanısıra sahip olduğu gelişmiş laboratuvar ve araştırma merkezlerini de çok iyi koordine edebilmesi, ülkenin koronavirüsü kontrol altına almasında büyük rol oynuyor.


129 görüntüleme
bottom of page